Rubriky
Nezařazené

Závod vlčat a světlušek – celostátní kolo v Děčíně (17.9.2010-19.9.2010)

[

O víkendu 17. – 19.9. se dívčí družina Andílků ve složení Simča Strouhalová, Natálka Soukalová, Hanina Pařízková, Katka Pavelková, Barča Nováková a Helča Frouzová zúčastnila celostátního kola Závodu vlčat a světlušek v Děčíně, kam se probojovala po velkém úspěchu v krajském kole v Sezimově Ústí. Protože cesta byla daleká, musely jsme vyrazit již brzy po obědě, abychom se včas mohly přivítat se všemi soutěžními hlídkami z různých koutů České republiky. Už ve vlaku z Tábora jsme potkaly táborské skauty z oddílu Larkwei, s kterými jsme se „přátelily“ po celý zbytek víkendu.

17. 9. pátek

V pátek večer po příjezdu na děčínské nádraží se nás ujali průvodci a dopravili do Základní školy Miroslava Tyrše. Po ubytování a vydatné večeři se všech 28 hlídek dívek a chlapců ze 14 krajů shromáždilo před hlavní branou děčínského zámku, aby společně zahájilo celorepublikové kolo Závodu vlčat a světlušek. Slavnostní nástup v krojích byl započat vztyčením vlajky za zvuku státní hymny i hymny skautské. Po uvítacích proslovech velitele závodu, hlavních organizátorů i primátora města Děčín došlo k rozlosování startovních pozic jednotlivých hlídek. Organizátoři připravili i spoustu doprovodných aktivit s cílem poznat město Děčín a okolí, a tak se všichni hned po nástupu vydali na večerní plavbu po Labi, kde si z paluby „Poseidonu“ mohli prohlédnout osvětlený Děčín. Příjemně unaveni se pak světlušky a vlčata odebrali do svých spacáků, aby načerpali síly na sobotní závod. 

,


18. 9. sobota

Po brzkém ranním vstávání se všechny hlídky přesunuly do 5 kilometrů vzdáleného okolí Děčína, kde v tamní přírodě celý závod probíhal. Motivem závodu byla legenda spadající až do doby antiky spojená s významnou osobností Miroslava Tyrše, rodáka Děčína a jednoho ze zakladatelů Sokola. Celým závodem tak vlčata a světlušky provázeli řečtí bohové, kteří pro ně připravili nesnadné úkoly na jednotlivých stanovištích. Každá družina se vydávala po stopách bájného koně Pegase, jehož pírka z křídel značila závodníkům cestu. Hlídky musely projít během daného časového limitu 11 stanovišti. Jejich zaměření bylo shodné s disciplínami v okresních a krajských kolech, ale jednotlivé úkoly byly náročnější a všem daly pořádně zabrat. Kromě znalostí a dovedností z různých oblastí museli také prokázat schopnost vzájemné spolupráce a férového chování. Každé stanoviště bylo zasazeno do symbolického rámce a hlídky za splnění úkolu získaly jednotlivé dílky mapy znázorňující Pegasovu cestu, kterou v závěru závodu museli složit.
Pro zpestření programu jsme odpoledne vyrazili na Pravčickou bránu a pokochali se výhledem na Národní park České Švýcarsko a večer ještě stihli prohlídku zámku s doprovodem hraběte Maxmiliána Thuna, jehož rod na zámku vládl. Po náročném dni všichni rychle usnuli plni očekávání, jak celý závod dopadl. 

,


19. 9. neděle

Nedělní dopoledne patřilo vyhlášení celkových výsledků závodu a slavnostnímu ukončení společného víkendu. Naše dívčí hlídka se umístila na krásném 9. místě, a přestože mnohé z nich očekávaly lepší umístění, myslím, že podaly pěkný výkon a dobře naše středisko reprezentovaly. Doufám, že je víkend obohatil o spoustu nových zážitků, na které jen tak nezapomenou.

]