Rubriky
Nezařazené

Pohraniční opevnění – Orlické hory (25.10.2003-28.10.2003)

[

25.10. so

,

Ráno odjezd ve dvou osobních autech směr Orlické hory – Zdobnice.Nebýt špatně značených objížděk,tak vše bylo úplně bez problémů,dík objížďkám jsme najeli o nějaký ten kilometr víc.Po příjezdu a nalezení chaty jsme vyjeli k pevnosti „Hanička“.Z par­koviště to bylo k pevnost 3 km a prohlídky začínala v 13:00 hodin.Před vstupem do pevnosti stál tank a v garážích byla další vojenská technika,kterou jsme museli důkladně prohlédnout.Pevnost samotná nás překvapila asi všechny svojí velikostí (spojovací chodba kolem 800 m,velké sály na zásoby munice,potravin,…),mo­hutností stěn (3,5 metru pancéřové věže 40 cm) a schopnosti odolávat útoku.Pevnost Hanička byla upravena na protiatomový kryt,ale betonové vnitřní stěny byli bezezměn pouze rozvody elektřina,vody,…by­li nové.Prohlídka trvala něco přes dvě hodiny.Cestou zpět jsme zastavili v Říčkách a vyšli na hřebínek Orlických hor (bunkr „Průsek“)po kterém se táhne řada pevností a tak jsme si ještě prohlédli několik menších objektů „Řopíků“,nutno podotknout,že nahoře pěkně fičelo. Večer největší hladovci vyrazili na vepřové hody,které byli o chatu níže.

,

26.10. ne

,

Hned ráno se kluci radovali z čerstvě napadlého sněhu,ale jejich radost nesdíleli řidiči aut s letním obutím.Na dnešek byla v plánu pevnost „Bouda“,vojenské muzeum v Králíkách.Jako první jsme jeli do muzea v Králíkách,kde na venkovním parkovišti byla všemožná vojenská technika,jak kolová tak pásová,ve vnitřní expozici byli střelné zbraně,části uniforem,střelivo. Za muzeem jezdil po louce tank a německý Hackel.Počasí nebylo nic moc,nahoře na kopcích sněžilo a dole poprchávalo.Po prohlídce jsme vyrazili k Těchotnínu a odtud k pevnosti „Bouda“. Rozloha objektu,stavební provedení bylo hodně podobné „Haničce“,ale není se čemu divit tyto objekty byli typizované a pouze rozložení jednotlivých objektů pevnosti bylo uzpůsobené terénu.Stavba pevností trvala kolem 2 let,pracovalo zde až 800 lidí (pouze Čechů).Návrat zpět k chatě byl pěkný nejdřív mlha a nakonec sníh na silnici,…Za odměnu byla návštěva vepřových hodů (jen na polévku).

,

27.10. po

,

Den věnovaný pěší turistice,auta odpočívala.Trasa Zdobnice – Pěticestí – Střední vrch – Zdobnice.Na hřebeni byla jedna pevnůstka vedle druhé a Mako byl úplně v transu,u každé se chtěl koulovat a válčit.Hřebínek byl pěkně zasněžený,tak že Jirkovi se v botaskách šlo pěkně. Po příchodu k chatě a svačině jsme ještě vyrazili na potulku po okolí Zdobnice.

,

28.10. út

,

Po poradě s mapou a po pohledu na jasnou oblohu jsme rozhodli následovně : snídaně,úklid, rozmrazení aut a trasa Hradec Králové – Chlum – památník bitvy u Chlumu,kde se výrazně zapojil kanonýr Jabůrek,Pardu­bice,Čáslav,…Pla­ná nad Lužnicí.

,

Náčelník,Humpál,Bam­bus,Sova,Lukáš ,Bróžové,Mlíč­ňák,Ivan,Jirka a Mako.
Vozy : 1×Kangu,1×Felicia
Ujeto : 700 km.
Pokuty : 1× Náčelník

]